Jelenlegi hely

A homlokzatszigetelés előnyei

Mielőtt rászánná magát egy többletkiadásra, természetes, ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy jól dönt, és befektetése megtérül majd.

Egy nemrég végzett kutatás kimutatta, hogy a magyar háztartások, főleg a családi házak energiafelhasználását korszerűsítések révén közel 50%-kal lehetne csökkenteni.

A tanulmány készítői arra az eredményre jutottak, hogy az energiamegtakarítás nagysága miatt a családi házak esetében jobb befektetésnek számít a nyílászárócsere és a hőszigetelés mintha a háztartás a bankba tenné a pénzét. Az vizsgált esetek döntő többségében kevesebb mint 5 év alatt térült meg az ingatlanon elvégzett beruházás.
Az említett kutatásból kiderül az is, hogy a háztartások mindössze 25%-a cserélte le a nyílászáróit vagy szigetelte le épületét.
 
Érdemes tehát végiggondolni egy átalakítás, korszerűsítés, hőszigetelés elvégzése előtt az adott megoldás előnyeit, hogy meggyőződjön arról, valóban megéri belevágni a feladatba.
Az alábbiakban olvashatja a homlokzatszigetelés beépítésével járó előnyöket; ha most építkezik, ezek alapján mérlegelheti, hogy az ön számára érdemes-e alkalmaznia ezt a megoldást.

Egyszeri befektetés

A homlokzatszigetelés csak egyszer kerül pénzbe, onnantól kizárólag az előnyeit élvezheti. A művelet régi építésű házaknál utólag is elvégezhető, de ha most építkezik, még egyszerűbb. Egy átlagos családi ház esetén a befektetés pár év alatt megtérül.

Rengeteget spórolhat a fűtésszámlán

Az épületek hőveszteségének nagyjából harminc százaléka a falon keresztül távozik. Egy átlagos, nem hőszigetelt téglaház hőátbocsátási tényezője körülbelül 1,3 W/m2K. Évi fűtési költségként háromszázezer forinttal számolva, ennek harminc százaléka alapján kilencvenezer forintot dobunk ki az ablakon azzal, hogy a ház homlokzata nem hőszigetelt. A falakat egy nyolc centiméter vastag szigetelőlappal ellátva körülbelül 0,5 W/m2K értékű hőátbocsátási tényezőt érhetünk el, tehát a fűtési veszteség jóval kevesebb, harmincnégyezer forint körüli összeg, így körülbelül hatvanezer forintot takaríthatunk meg évente kellő vastagságú szigetelőlap alkalmazásával.

Védi a környezetet

A pocsékba ment energia nem csak a családi kasszát károsítja, hanem a környezetünket is, hiszen a nem megfeleően szigetelt falak miatt megnövekedett energiaigénnyel párhuzamosan nő otthonunk károsanyag kibocsátása is. Ha azonban a ház hőszigetelése megfelelő, kevésbé kell fűtenünk, amivel jelentős mennyiségű energiát spórolhatunk.

Személyre szabott megoldások

Több féle szigetelőanyag közül választhat attól függően, melyik illik legjobban háza igényeihez illetve milyen típusú épületszerkezetet szeretne szigetelni. Házak homlokzatszigeteléséhez általában a hungarocell (polisztirol) lapokat, a lábazat és a padlók szigeteléséhez XPS (zártcellás) lapokat, a tető és a födém szigeteléséhez pedig kőzetgyapot lapokat használnak.

Ha ön is szeretné élvezni a homlokzatszigetelés nyújtotta előnyöket és csökkentené a fűtésszámláját, szerezze be most tőlünk a szükséges szigetelőanyagokat!

 

Gyakori kérdések

Csak homlokzati szigetelőlap használható a szigetelő rendszerekhez?

Igen, mert csak a homlokzati szigetelőlap (hivatalos nevén EPS80) képes biztosítani a repedésmentes felületet. Ez az anyag ugyanis -más típusú szigetelőlapokkal ellentétben- már nem zsugorodik a felhasználást követően ezért nem alakulhat ki a vakolaton repedés.

Jótanács: Mindig ellenőrizze, hogy a szigetelőlap (hungarocell) homlokzati lap-e, azaz piros színű-e a színjelölése. A színjelölést a szigetelőlap rövidebbik oldalán találja. A színjelölésen kívül minden kötegben kell lenni egy adatlapnak, ezen szerepelnie kell, hogy a szigetelőlap EPS80-as kategóriájú. Nem EPS80-as szigetelőlapot homlokzati szigetelőrendszerhez NE használjon.

Csemperagasztóval is felragaszthatom a szigetelőlapot a falra?

Nem, a szigetelőlapot csak a kimondottan erre a célra kifejlesztett polisztirol ragasztóval szabad felragasztani. A csemperagasztót, mint a neve is mutatja, egészen más területre fejlesztették. Bár az ára miatt sajnos sokan használják, nem alkalmas homlokzati hőszigetelő rendszerhez.

Jótanács: A nem megfelelő anyagok használatából adódó sérülések, károk kialakulásával kapcsolatban garanciális igényt, szavatosságot egyik gyártó sem fogad el. Mindig polisztirol ragasztót használjon így elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések.

A homlokzati szigetelőlap képes vizet magába szívni?

A homlokzati szigetelőlapok, amennyiben tartósan érintkeznek vízzel (pl. lábazatok, pincefalak), képesek 2-3% víz felvételére. Ez a mennyiség a szigetelőlap hőszigetelési képességét akár a felére is csökkentheti.

Jótanács: Lábazatok, pincefalak szigetelésére mindig ún. zártcellás (XPS) szigetelőanyagot használjunk, ezek ugyanis szinte semmi nedvességet nem szívnak magukba.

Kell-e dűbellel is rögzíteni a szigetelőlapokat vagy elég csak ragasztani?

Ha meglévő, poros, piszkos vakolatra kerül a hőszigetelő lap, akkor a felület előkészítését követően dűbelezéssel és ragasztással kell a lapokat rögzíteni a falhoz. A dűbelek rögzítési mélysége 35-55 mm között legyen. A szigetelő lapok rögzítéséhez használt dűbelek száma függ az épület magasságától és az alkalmazott szigetelőanyagtól.

Jótanács: A dűbelezési munkát csak a ragasztó megszilárdulása után (kb. 24 óra) szabad elvégezni.

Kell-e az ablakok sarkainál a szigetelés során a hálózást megerősíteni?

Ablak sarkainak szakszerű hálózása.Igen, homlokzati hőszigetelés esetén az ajtók, ablakok sarkait meg kell erősíteni, nem elég csak az "alap" hálózást alkalmazni. A későbbi repedések elkerülése érdekében a normál üvegszövethálón kívül egy kiegészítő üvegszövethálós erősítés szükséges.

Jótanács: Az ajtók, ablakok sarkainál egy kb. 25 x 50 cm-es üvegszövetháló csík felragasztásával kell az esetleges repedések kialakulását megelőzni.

A szigetelés során az üvegszövethálót hogyan kell szakszerűen beágyazni?

Hőszigetelő rendszer alkalmazása esetén a háló beágyazása azaz a hálózás igen fontos munkafolyamat. Ha nem szakszerűen végzik el, az később nagyon sok kellemetlenséget és költséget okozhat. Az üvegszövethálót (dryvit hálót) mindig két réteg ragasztó közé kell ágyazni.

Jótanács: Az üvegszövethálót mindig kb. 10-12 cm átfedéssel kell ragasztani a felületi repedések kialakulásának elkerülése érdekében.

Hozo Hőszigetelés | 2151 Fót, Kossuth Lajos u. 26. | 06 27 538 905 |