Jelenlegi hely

Mennyit takaríthatunk meg a fűtésszámlán a hőszigeteléssel?

A rezsit általában fix és elkerelülhetetlen kiadásként kezeljük pedig a közműszámlák egyszerűen csökkenthetők.

Mennyit takaríthatunk meg a fűtésszámlán megfelelő hőszigeteléssel?

A rezsit általában fix és kiiktathatatlan kiadásként kezeljük, és úgy gondoljuk, legfeljebb azzal spórolhatunk rajta, ha mindig lekapcsoljuk a villanyt, ha épp nem használjuk, nem folyatjuk a vizet fürdés vagy mosogatás közben, vagy lejjebb tekerjük a fűtést, és inkább felveszünk még egy pulóvert, hogy ne fázzunk. Pedig a közműszámlákon való spórolásnak vannak sokkal egyszerűbb és hatásosabb módszerei is. Akár most építkezünk, akár egy régi építésű házban lakunk, a megfelelő hőszigetelő rendszer kialakításával rengeteg energiát, és így pénzt spórolhatunk, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentésével környezetünket is óvjuk.

Hol szökik el a hő?

Az épületek hőveszteségének harminc százaléka a falon, huszonöt százaléka a tetőn, további huszonöt százaléka az ablakokon, tizenöt százaléka a födémeken, a maradék öt százalék pedig a kéményen keresztül távozik. Tehát a homlokzatszigetelés önmagában nem elegendő, teljes körű átalakításra van szükség: a falak mellett szigetelni kell a tetőt és a födémeket is, illetve korszerű nyílászárókat beépíteni.

A homlokzatszigeteléssel elérhető megtakarítás

Egy átlagos, B30-as téglából épült, nem hőszigetelt ház hőátbocsátási tényezője, azaz U-értéke 1,3 W/m2K. Ha évi fűtési költségként háromszázezer forinttal számolunk (havi húsz-harmincezer forint), és ennek harminc százaléka távozik a falakon keresztül, kilencvenezer forintnyi értékben az utcát fűtjük (és most a tetőn, a födémeken stb. távozó melegről még nem is beszéltünk). Ha gondoskodunk a homlokzatszigetelésről, és a falazóelemekre egy nyolc centiméter vastag szigetelőréteget helyezünk, 0,5 W/m2K-es hőátbocsátási tényezővel a fűtési veszteség már csak harmincnégyezer forint körüli összegre tehető. Így egy évben máris majdnem hatvanezer forintot spórolhatunk csak a homlokzat szigetelésével. Rosszul hőszigetelő, 1,2 W/m2K-nél magasabb hőátbocsátási tényezővel rendelkező falazatok esetében az utólagos hőszigetelés hat-nyolc év alatt térül meg.

Milyen anyagokkal érdemes hőszigetelni?

A három leggyakoribb és legmegfelelőbb megoldás a hungarocell (EPS ill. polisztirol) hőszigetelő lap, a lábazati szigetelő lap és a kőzetgyapot hőszigetelő lap használata.

Hungarocell

Az expandált polisztirol, azaz hungarocell vagy EPS lapokat fehér színű hungarocell golyók összepréselésével gyártják. Hőszigetelésre az 1 x 0,5 m-es, 8-15 cm vastag lapok a legalkalmasabbak. A hungarocell lapokon színes csíkok jelzik annak felhasználhatóságát. A piros csíkkal ellátott lapok (EPS80) például homlokzatszigetelésre használhatók, előnyük pedig, hogy gyártás után két hónapig a gyárban pihentetik őket, megvárva, amíg a természetes zsugorodás végbemegy. Így felhasználás után, a falba építve a lapok már nem zsugorodnak tovább, mérettartóak maradnak. A sárga csíkkal ellátott hungarocell lapok feladata a járófelületek hőszigetelésének biztosítása. Ez az anyagot nevezik a köznyelvben lépésálló (EPS100) szigetelő lapnak.

Bővebben a hungarocell szigetelőanyagok használatáról.

Lábazati szigetelő lap

Az extrudált polisztirol, azaz XPS lap egy kemény, remek vízzáró tulajdonságokkal rendelkező, zöld, kék vagy sárga színű építőanyag. Elsősorban épületek lábazata, pincék fala, illetve padlók hőszigeteléséhez használják. A lapok mérete általában 125 x 60 x 2-20 cm. A lábazati szigetelő lapok keménysége kétszer-háromszor nagyobb a hungarocell lapokénál. Előnye, hogy minimális mennyiségű vizet vesz fel.

Bővebben a lábazati szigetelőlap (XPS) használatáról.

Kőzetgyapot hőszigetelő lap

A kőzetgyapot egy barna vagy szürke színű, vulkanikus kőzetből, bazaltból készült szálas anyag. Elsősorban homlokzatok, tetők, födémek és padlók szigeteléséhez használják. A kőzetgyapot lap előnyei közé tartozik, hogy remek hangszigetelő, vízzáró, illetve nem éghető.

Bővebben a kőzetgyapot hőszigetelőlap használatáról.

Hozo Hőszigetelés | 2151 Fót, Kossuth Lajos u. 26. | 06 27 538 905 |